fallback

Societe Generale: Еврозоната върви към разпадане

Проблемите идват от южните държави, които са под силен натиск заради скъпото евро, смята анализатор в банката

17:15 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от южната част на еврозоната са поставени в условията на силно надценена валута и страдат от понижена конкурентоспособност. Това е ситуация, която ще доведе до разпадане на еврозоната, смята един от стратезите на Societe Generale Албърт Едуардс.

Проблемите на въпросните страни – Испания, Португалия и Гърция, произтичат от „години на неоправдано ниски лихви, които са довели до прегряване и висока инфлация“, пише Едуардс, цитиран от Bloomberg.

Дори ако правителствата могат да свият бюджетните си дефицити, липсата на конкурентоспособност в рамките на еврозоната може да направи необходимо преживяването на няколко години на относителна дефлация. Това според Едуардс не е възможно да се случи.

Освен това той посочва, че отпускането на помощ на еврозоната към Гърция само отлага разпадането на еврозоната.

„За разлика от Япония и САЩ, в Европа има тенденция за социални бунтове в моменти на големи икономически проблеми“, посочва Едуардс. Борбата с кризата в условията на дълъг период на дефлация в южните страни на Европа би поставил огромни изпитания пред въпросните държави и техните общества, смята той.

Като цяло бюджетната криза в Гърция може да ескалира по начин, подобен на азиатската валутна криза от 1997 година. Тогава проблемите на азиатските страни поставиха основите на руската криза и фалита на фонда LTCM, твърди анализаторът.

„Това са различни глави от една и съща криза“, смята той и добавя, че е необходимо затягане на фискалните дефицити в САЩ и Великобритания. Според него след проблемите на Гърция предстоят още кризи – както в еврозоната, така и извън нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още