fallback

Борсите в Азия с първи ръст от четири седмици

Регионалният индекс постигна първи седмичен ръст от средата на януари, Гърция и днес бе водещата новина

13:16 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Азия отчетоха повишения в последната сесия за седмицата. Това изведе регионалният индекс MSCI Asia Pacific до първи седмичен ръст за последните четири седмици.

Повишенията днес се дължаха основно на новините около Гърция, както и на оптимизма, че еврозоната ще съумее да се справи с проблемите си, предава Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,4 на сто до днес до 116,44 пункта. Показателят напредна с около 1,5 на сто тази седмица, като основните новини, които му оказаха позитивно въздействие, бяха свързани с по-ниската от очакваната инфлация в Китай, както и случващото се в Гърция.

Днес на борсата в Токио Nikkei 225 напредна с 1,3 на сто до 10 092,19 пункта, като за седмицата бе отчетено минимално повишение. Основна роля за това имаше и вчерашният почивен ден в страната, когато борсата остана затворена.

В Китай CSI 300 се повипи с 0,96 на сто до 3 258 пункта, а сесията в Хонконг приключи с понижение на Hang Seng от 0,1 на сто до 20 269 пункта. След края на търговията днес централната банка на Китай обяви, че отново затяга изискванията за минималните задължителни резерви на банките.

През настоящата седмица основният индекс в Хонконг се повиши с 3,1 на сто. Другата седмица стартира с два почивни дни заради посрещането на нова година по Лунния календар. В Китай пък пазарите ще останат затворени цяла седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още