fallback

Shell под прицел

Лични данни на 170 хил. служители се разпространяват анонимно заедно с информация за вътрешна революция и планове за промяна

10:27 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Лични данни на 170 хил. служители в Shell са били изпратени на организации за защита на околната среда и правата на човека. Подателят на изпратеното чрез електронна поща писмо твърдял, че представлява група от недоволни служители на компанията, оспорващи нейните практики, които засягат екологията, съобщава Financial Times (FT).

Базата данни, получена от множество организации, сред които Грийнпийс, според изданието е съдържала имената и телефонните номера на всички служители в англо-холандската група, както и на тези в нейните поддоставчици. В някои от случаите е бил наличен и домашният телефонен номер.

Според подателя на писмото информацията идва от „116 разтревожени служители на Shell от САЩ, Обединеното кралство и Холандия“, които искат „мирна революция“.

Изпратените данни са били придружени от документ, в който се обяснява какви са щетите върху околната среда от дейността на компанията в Нигерия.

От групата са потвърдили пред FT, че разпространените данни са автентични, като според ръководството на компанията изтичането на тази информация все пак не било толкова опасно, защото във файла не се съдържат домашните адреси на служителите.

В момента в Shell водят вътрешно разследване по случая, но казват, че не вярват да се потвърди тезата за „недоволните и притеснени служители“.

Подателят на писмото твърди още, че е възможно провеждането на мащабни кампании срещу Shell с помощта на медиите и инвеститорите. Посочва се и че представители на екологични организации ще постъпват на работа в подобни компании, за да допринасят за подобрение на практиките им.

Информацията не е подписана, като изпращачът й подчертава, че е по-добре „да останем анонимни“, тъй като „имаме семейства, които трябва да изхранваме, обличаме и предпазваме, както и отчаяна нужда да запазим работата си“.

Според финансовия всекидневник актуалността на разпространените данни е отпреди около шест месеца, което може да означава, че отговорният или отговорните за изпращането им може вече да не е/са част от компанията.

През миналата година Shell съкрати 5 хил. души и обяви планове за закриване на още хиляда работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още