fallback

Нулев ръст в Германия за последното тримесечие на 2009 г.

На годишна база през последното тримесечие на миналата година БВП на Германия се е свил с 2,4%

10:21 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическото възстановяване на Германия неочаквано загуби скорост през последното тримесечие на 2009, като ръстът в износа е бил неутрализиран от намалелите потребителски и инвестиционни разходи, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Германия остава без промяна спрямо третото тримесечие, когато отчете ръст от 0,7% спрямо предходното, е съобщила Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

Прогнозата на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за ръст от 0,2%.

На годишна база през последното тримесечие на миналата година БВП на Германия се е свил с 2,4%, а за цялата 2009 спадът е 5%, съобщава Destatis.

За настоящата година от централната банка (Bundesbank) прогнозират растеж от 1,6%.

Най-голямата европейска икономика излезе от рецесията през второто тримесечие на 2009, давайки тласък на възстановяването в цялата еврозона.

Макар че оттласкването на световната икономика от дъното увеличи търсенето на германски стоки, нарастващата безработица в страната и преустановяването на правителствените стимули намалиха вътрешното търсене.

“Пътят на възстановяването няма да е гладък, като в момента сме в една от неравностите му“, е заявил Андреас Шойерле, икономист в Dekabank. “Общата икономическа тенденция е позитивна, въпреки че частното потребление ще остане слабо“, е казал той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още