fallback

Естонската икономика се сви с 9,4% през четвъртото тримесечие

Забавянето на спада в износа и натрупването на материални запаси увеличават БВП на страната с 2,6% на тримесечна база

15:07 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Естония се сви с 9,4% на годишна база през последното тримесечие на 2009 г., което е най-малкият спад за последната година. Това се дължи на забавянето на спада в износа и натрупването на запаси, което частично компенсира намаляването на потребителските разходи, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви много по-силно с 15,6% през третото тримесечие на 2009 г. в сравнение със същия период на 2008 г. Финансовото министерство на страната е прогнозирало по-силен спад между 11-12% за четвъртото тримесечие, а анализаторите очакваха 12,1% спад.

Потребителските разходи ще останат занижени през първото полугодие, а бизнес инвестициите може да започнат да се възстановяват бавно. Естония се очаква да стане третата страна от Източна Европа, която ще въведе еврото като средство за разплащане, и то още в началото на следващата година.

Икономиката на страната отчита ръст от 2,6% през четвъртото тримесечие спрямо предходното. За това допринася натрупването на запаси от готова продукция от страна на компаниите в края на 2009 г. заради очакваното увеличение на акциза върху тютюна, алкохолните напитки и горивата през януари.

Министерството на финансите на Естония смята, че изчерпването на тези еднократни запаси в началото на 2010 г. ще се отрази негативно на данните за БВП през текущото тримесечие. Според най-големия кредитор в Прибалтика Swedbank икономиката на Естония може да нарасне с 1,5% тази година.

За Латвия и Литва Swedbank очаква спад на икономиката от съответно 3% и 2%. Икономиката на Латвия се сви със 17,7% през четвъртото тримесечие на 2009 г., а тази на Литва отчете спад от 13 на сто.

Износът на Естония, който се състои предимно от безжично мрежово оборудване и генератори за вятърни турбини, намалява с 0,8 на сто през декември. Това е най-малкото му понижение на годишна база от октомври 2008 г., когато финансовата криза удари с пълна сила световната икономика.

Потребителките разходи в Естония остават занижени в края на 2009 г. заради мерките на правителството да намали бюджетния дефицит, които включват повишение на данъците. Това намалява приходите на домакинствата, но в същото време гарантира приемането на страната в еврозоната през 2011 г. 

Очакваното влизане в еврозоната донесе 45% борсов ръст на Естония през януари и накара международната рейтингова агенция Fitch да вдигне перспективата пред кредитния рейтинг на страната от негативна на стабилна в началото на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още