fallback

Омагьосан кръг заплашва банките и икономиката в Източна Европа

От Capital Economics очакват икономиката на България да се свие повторно през тези година

14:17 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от Източна Европа, които имат крехка банкова система, са изправени пред опасността от слаб икономически растеж заради ниската склонност на банките да отпускат заеми. Това смятат експертите на частната компания за макроикономически проучвания Capital Economics, цитирани от Bloomberg.

Те очакват икономиката на България отново да се свие през тази година. Подобни са и прогнозите им за Унгария, Румъния и балтийските републики Литва, Латвия и Естония. Състоянието на банковият сектор в тези страни ще бъде изправено през сериозни предизвикателства докато икономиката се възстановява.

Според Нийл Шиъринг и Дейвид Оуксли, старши икономисти за развиващите се страни в базираната в Лондон консултантска компания, в момента съществува реална опасност от появата на омагьосан кръг, който ще застраши банковата система и икономиката на страните от Прибалтика, Балканите и Унгария.

Те предупреждават, че бавното икономическо възстановяване в региона ограничава възможностите и склонността на банките в Източна Европа да отпускат нови заеми. Това обаче допълнително спъва тяхното крехко икономическо развитие и така се създава опасност от влизането в омагьосан кръг.

По-оптимистични са очакванията за Полша, Турция и Чехия, където добре функциониращата и здрава финансова система ще подкрепи възстановяването на икономиката. Там търговските банки са успели да прехвърлят понижението на основните лихвени проценти към потребителите и бизнеса.

Но това не важи за останалите страни от Източна Европа. Например Руската централна банка понижи своя основен лихвен процент с 2,25 процентни пункта от април миналата година до рекордно ниската му стойност от 8,75%. В същото време обаче търговските банки са увеличили лихвените проценти по заемите, които отпускат на домакинствата с 8 процентни пункта, което намалява търсенето на кредит.

Според компанията за макроикономически проучвания все още е прекалено рано да се каже, че банките в региона са преодолели най-трудния момент от финансовата и икономическата криза. За шестте страни, чиито икономики се очаква да се свият през тази година, кредитирането ще продължи да намалява.

Банковият сектор ще бъде допълнително затруден и от увеличаването на деля на необслужваните заеми. За Русия се очаква малките и средни банки да останат уязвими, а в същото време за Полша, Турция и Чехия е отчетен ръст на стойността на новите заеми, отпуснати на домакинствата в края на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още