fallback

Трета позитивна сесия на борсите в Азия

Почти всички борсови индекси в региона се повишиха днес, начело с тези в Хонконг, Южна Корея и Индия

11:54 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха по време на днешната сесия, начело с тези в Хонконг, Южна Корея и Индия. Единствено индексът на сините чипове в Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,7% и падна до петмесечно дъно, след като началото на отчетния сезон в страната донесе разочарование. Причина за това стана 85-процентния спад в печалбата на производителя на стомана Steel & Tube Holdings в рамките на второто полугодие на 2009 г.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific без Япония се повиши за трети пореден ден на фона на новините, че безработицата в Австралия е намаляла, а инфлацията в Китай е забавила темпото си през януари. Борсовият измерител напредва с 1,8% и заради очакванията на пазарите, че държавните глави на страните от Европейския съюз ще предложат план за оздравяване на публичните финанси на Гърция. Те ще дадат пресконференция след края на днешната си среща.

Фондовата борса в Токио бе затворена заради честването на национален празник.

Днешните икономически данни показаха, че броят на новите работни места в австралийската икономика се е повишил с 52 700 през януари, което е рекорд за последните повече от три години. Безработицата в страната се понижава неочаквано от 5,5% през декември до 5,3% през януари, пише Bloomberg. Това е петият пореден месец, в рамките на който австралийските работодатели наемат нови служители заради позитивните си очаквания за перспективите пред световната икономика.

Основният борсов индекс в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,9% до 4 554,30 пункта. С най-силен ръст днес се откроиха пазарите на ценни книжа в Хонконг и Южна Корея, където индексите Hang Seng и KRX 100 нараснаха с по 1,9%. В Китай Shanghai Composite се повиши с 0,1% до 2 985,50 пункта, след като данните за януари показаха силно увеличение на цените на имотите в страната, както и значителен ръст в стойността на новите заеми, отпуснати от китайските банки.

Днес централната банка на Южна Корея реши да остави основния лихвен процент в страната на ниво от 2%, което подкрепи финансовите компании на фондовата борса в Сеул. Решението не изненада пазарните анализатори въпреки бързия икономически растеж на страната. Корейското правителство се опасява, че икономиката на страната все още е е нестабилна, за което свидетелства силното повишение на безработицата до 4,8% през януари спрямо 3,6% през декември.

Пазарът на ценни книжа в Тайван, подобно на този в Япония, бе затворен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още