fallback

Продажбите на облигации със срив от 90% заради нестабилния пазар

През тази седмица в САЩ и Европа са продадени облигации с добър рейтинг за едва 3,94 млрд. долара

09:56 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Облигационният пазар в Европа и САЩ е почти замръзнал заради неясната ситуация и липсата на информация за това как ще се помогне на Гърция. В резултат на това доходността по нискокачествените облигации вече е негативна, а сделки с облигации с добър рейтинг почти няма.

През настоящата седмица в Европа и САЩ са продадени облигации с висок рейтинг за едва 3,94 млрд. долара. Това е най-скромният изтъргуван оборот за тази година, като той е с над 90 на сто под средния. По данни на Bloomberg средният седмичен оборот е 52,9 млрд. долара.

Спад в активността се наблюдава и при емитентите на облигации. Макар февруари като цяло да е слаб месец, тъй като компаниите изчакват пълните си отчети за предходната година преди да вземат решение за нова емисия, настоящата година е доста слаба. За момента новите емисии са на стойност доста по-ниска от средната за периода, добавя информационната агенция.

Днес с интерес се очаква извънредното заседание на лидерите на страните от ЕС, като прогнозите са, че на него ще стане ясно как точно ще бъде подпомогната Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още