fallback

Банковото кредитиране в Китай расте бързо, цените на имотите също

Традиционно кредитирането в Китай отчита най-големите си стойности през първото тримесечие на всяка година

09:40 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банковото кредитиране в Китай продължи да се увеличава с бързи темпове в началото на новата година, а цените на имотите скочиха с най-бързото си темпо за последните 21 месеца. Голямата стойност на новите заеми, отпуснати от банките, се дължи на очакваните мерки на правителството за ограничаване на кредитирането през тази година и за затягането на паричната политика.

Новите заеми, отпуснати от китайските банки през януари, са на обща стойност от 1,39 трлн. юана (203 млрд. долара). Това е повече от общата стойност на кредитите, отпуснати през последните три месеца, предаде Bloomberg. Междувременно инфлацията в страната неочаквано забавя темпото на своя ръст от 1,9% ръст на цените на годишна база през декември до 1,5% през януари.

През последната година банките в Китай отпуснаха заеми за рекордната сума от 9,35 трлн. юана. Това засили опасенията на икономистите, че цените на имотите и финансовите активи в страната ще станат неоправдано високи, а надуването на балон при тези активи може да дестабилизира бързо растящата икономика на страната, която е трета по големина в света, след САЩ и Япония.

Цените на имотите в 70-те най-големи града в Китай се повишават с 9,5% на годишна база през януари спрямо същия месец на предходната година. Инфлацията на ниво производител на свой ред се ускорява до 4,3% на годишна база през януари, което е най-високото й ниво от октомври 2008 г. насам.

Поредицата от икономически данни за Китай от днес показа още, че паричното предлагане в страната, изчислено чрез широкия паричен агрегат М2, се увеличава с цели 26% на годишна база през януари. Икономическите данни за януари не отразяват различията, продиктувани от почивните дни за китайската Лунна Нова година, които се паднаха през януари тази година.

Стойността на новите банкови заеми, отпуснати през януари, е с 14% по-малка в сравнение с януари 2009 г. Китайското правителство планира да ограничи сумата им през тази година до 7,5 трлн. юана спрямо 9,59 трлн. юана за предишната. Традиционно кредитирането в Китай отчита най-големите си стойности през първото тримесечие на всяка година.

Брутният вътрешен продукт на Китай се увеличи с 10,7% на годишна база през последното тримесечие на 2009 г., което е най-бързият му ръст от 2009 г. Правителствени икономисти предупредиха през януари, че икономическият ръст на Китай може да се ускори до 16% през тази година, което може да доведе до прегряване и дестабилизиране на икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още