fallback

Марк Фабер: САЩ и Европа ще се удавят в дълговете си

Развитите страни имат огромни задължения, а нямат средства, с които да ги покрият

09:14 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителствата на всички развити страни могат да спрат обслужването на дълговете си, което се равнява на държавен банкрут. Това се отнася както за САЩ, така и за Великобритания и останалата част от Западна Европа.

Такова е мнението на пазарния анализатор Марк Фабер, който е известен с мрачните си прогнози за бъдещето, предава CNBC.

“В развиващите се страни има огромни съотношения на задълженията към брутния вътрешен продукт, по отношение на държавните дългове към БВП, а освен това има задължения, за които няма пари и които ще падежират“, твърди Фабер.

„Тези задължения, за които не са намерени средства, са толкова големи, че правителствата може да се окажат принудени да напечатат много пари преди да обявят, че са в банкрут“, категоричен е специалистът.

Според Фабер развиващите се икономики са в далеч по-стабилно финансово състояние от развития сват, като единственото Сингапур се отличава силно, тъй като страната има съвсем малки задължения и огромни резерви.

Корекцията, която е започнала на фондовите борси ще се задълбочи, посочва Фабер. Това ще доведе до още по-сериозни отстъпления на индексите. Въпреки това обаче той е „относително оптимистичен“ за това, че можем да видим и ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още