fallback

Петролът поскъпна, след като САЩ заплаши Иран със санкции*

Енергийната суровина поскъпна за трети пореден ден през тази седмица

08:30 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола запази възходящата си посока за трети пореден ден през тази седмица, след като САЩ замрази активите на четири компании, свързани с Иран. Това може да създаде напрежение в отношенията с втория по големина производител на петрол от Организацията на страните износителки на петрол.

САЩ се опитва да убеди редица страни, начело с Китай, да наложат санкции на Иран, след като правителството в Техеран се противопостави на международния натиск да спре ядрената си програма и опитите за обогатяване на уран.

Иранското правителство отказа с аргумента, че ядрената развойна дейност е част от усилията на страната да положи основите на гражданската енергетика в Иран.

Американският лек суров петрол поскъпна с 80 цента, или 1,1%, до 74,55 долара за барел в края на сесията на Нюйоркската петролна борса. По рано вчера цената на мартенските петролни фючърси се понижаваше с 1,6%. От началото на тази година енергийната суровина е поевтиняла с 6,1 на сто, по данни на Bloomberg.

Тази сутрин лекият суров петрол се котира с 0,25 на сто повече при 74,71 долара за барел.

На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпна с 41 цента, или 0,6%, до 72,45 долара за барел. Това се случи въпреки повишението на курса на долара спрямо повечето основни валути, което традиционно води до спад в цените на суровините, които се търгуват в долари, какъвто е и суровият петрол.

През нощта брентът поскъпна с още 0,2 на сто до 72,69 долара за барел

Данните на Американския петролен институт от вчера показаха, че запасите от суров петрол в страната са нараснали до най-високото си ниво от октомври 2009 г. Те са се повишили със 7,2 млн. до 337,6 млн. барела през миналата седмица.

Седмичните данни на Министерството на енергетиката за промяната в петролните резерви на страната през миналата седмица не излязоха както обичайно днес. Оповестяването им бе отложено за 12 февруари, след като обилните снеговалежи блокираха дейността на държавните институции във Вашингтон.

В своя редовен месечен доклад, публикуван вчера, Министерството на енергетиката на САЩ повиши прогнозата си за потреблението на петрол през тази година до 85,3 млн. барела дневно спрямо предишните 85,18 млн. барела на ден. Средната цена за барел петрол се очаква да бъде 79,78 долара спрямо предишните79,83 долара.

*Актуално към 8:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още