fallback

Позитивна сесия в Европа след новините около Гърция

Борсовите индекси в региона приключиха с повишения днешната сесия

20:46 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата търговия в Европа днес премина при позитивни настроения, които бяха породени от очакванията правителствата от еврозоната да подкрепят Гърция. Утре с интерес се очаква извънредното заседание на правителствените лидери от ЕС, на което ще стане ясно как може да бъде направено това.

Вчера стана ясно, че Германия е готова да помогне на Гърция, като гарантира част от задълженията й. Според икономиста Нуриел Рубини това е стъпка в правилната посока, но не е достатъчно за връщане на инвеститорското доверие. Той, както и други анализатори, препоръчват на страната да се обърне за помощ към Международния валутен фонд.

Днес общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 0,7 на сто, за да завърши сесията при 240,91 пункта.

Сред печелившите днес се нареди основният индекс на Гърция ASE Composite, който напредна с 2,4 на сто. На Острова FTSE 100 добави 0,4 на сто до 5 132 пункта, а в Германия DAX напредна с 0,7 на сто до 5 536 пункта. Във Франция пък САС 40 добави 0,6 на сто до 3 636 пункта.

Днес еврото поднови отстъплението си спрямо американския долар, като загуби 0,4 на сто до нива в близост до 1,37 EUR/USD.

Сред печелившите днес се наредиха представителите на финансовия сектор, като заради очакваната помощ за Гърция банковите книжа се радваха на силен интерес. Сред губещите бяха ArcelorMittal и Peugeot, които поднесоха неприятни отчети на инвеститорите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още