fallback

ЕП: Македония и Хърватия напредват към ЕС, Турция изостава

Евродепутатите смъмриха Македония за "езика на омраза към съседните държави членки на ЕС"

16:05 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският парламент даде като цяло положителна обща оценка на усилията, положени през изминалата година от Македония и Хърватия по пътя към членство в ЕС, се посочва в съобщение на ЕП.

В същото време ЕП подчертава ограничения напредък на Турция по отношение на критериите от Копенхаген.

Трите резолюции са обсъдени и приети на днешната пленарна сесия в Страсбург.

Проблеми като правовата държава, свободата на изразяване, добросъседските отношения, етническите малцинства, правата на жените и борбата срещу корупцията и организираната престъпност все още трябва да бъдат разрешени в трите страни, според текстовете на приетите резолюции.

Евродепутатите очакват преговорите за членство с Македония да стартират в „близко бъдеще“ и настояват Съвета на Европа да потвърди на срещата на върха през март, че приема препоръките на Европейската комисия за тяхното започване. Те подкрепят също така предложението на гръцкото правителство за даването на символична и мотивираща дата - 2014 г., за приемане на държавите от Западните Балкани.

От българска гледна точка интересните параграфи в проекторезолюцията са относно езика на омраза към съседните държави членки на ЕС в македонските медии и учебници, както и за гарантирането на правата на гражданите с различно етническо самосъзнание, се посочва в съобщението.

В проекта за резолюция се отбелязва и че съвместното честване на общи исторически събития със съседите ще допринесе за по-доброто разбиране на историята и поддържане на добри съседски отношения.

Относно въпроса с името на страната, ЕП настоява Македония и Гърция „да удвоят усилията си на най-високо равнище с оглед намиране на взаимно приемливо решение“. Според депутатите ЕС трябва да бъде готов да окаже съдействие в преговорния процес.

Напредъкът на конкретните реформи по преговорите в Турция остава ограничен през 2009 г., се казва в резолюцията за страната. Депутатите изразяват своето съжаление, че допълнителният протокол към споразумението за асоцииране ЕС-Турция не се прилага за четвърта поредна година. Нежеланието за отваряне на турските летища и пристанища към Кипър може сериозно да се отрази на преговорния процес, предупреждават депутатите.

Турското правителство трябва да направи конкретни стъпки за разрешаване на кипърския проблем, като започне с незабавното изтегляне на своите войски от северната част на острова и разрешаване на въпроса със заселването на турски граждани. По този начин Турция би помогнала за постигането на подходящ климат за преговорите, смятат членовете на ЕП.

Те критикуват също така някои решения на турския конституционен съд, като например това за закриването на прокюрдската Партия на демократичното общество и анулирането на законодателство, ограничаващо юрисдикцията на военните съдилища. Според депутатите това представлява сериозна крачка назад по отношение на реформите и призовават за преработване на Конституцията.

Европейските депутати приветстват подписването на протокола за Набуко и настояват за отварянето на глава Енергетика в процеса на преговори. До момента са отворени 12 от общо 35 глави.

Преговорите за членство с Хърватия могат да бъдат завършени през 2010 г., като успешното присъединяване на страната може да даде положителен тласък на процеса на интегриране на останалите държави от Западните Балкани, се подчертава в резолюцията за страната. Депутатите все пак изразяват загриженост, че въпреки широката подкрепа за присъединяване към ЕС сред политическите партии, обществената подкрепа в Хърватия за членството намалява.

Според резолюцията постигането на споразумение между Словения и Хърватия за разрешаване на двустранния граничен спор е създало импулс за отваряне на всички останали глави и за бърз напредък в присъединителните преговори. Към момента 28 от 35-те преговорни глави са отворени, като 17 от тях са временно затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още