fallback

Най-богатият руснак отново е Михаил Прохоров, шефът на Лукойл - четвърти

На второ място по богатство в Русия - с 13,9 млрд. долара, се нарежда Роман Абрамович

14:09 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-богатият човек в Русия за 2009 г. е милиардерът Михаил Прохоров, според публикуваната днес класация на руското списание „Финанс“. Прохоров оглавяваше тази класация и за предходната година.

Състоянието на най-богатия руснак се изчислява на 14,1 млрд. долара. На второ място по богатство в Русия с 13,9 млрд. долара се нарежда Роман Абрамович. Трети в класацията е Владимир Лисин със състояние от 7,7 млрд. долара.

Богатството на основния собственик и ръководител на Лукойл – Вагит Алекперов, се изчислява на 7,6 млрд. долара, което го нарежда на четвърто място в класацията. Олег Дерипаска, който преди две години беше първи по богатство в Русия, сега е осми.

В първата десетка на класацията следват Сулейман Керимов (7,5 млрд. долара), Михаил Фридман (6,1 млрд. долара), Владимир Потанин (5 млрд. долара), Олег Дерипаска (4,9 млрд. долара), Дмитрий Риболовлев (4,6 млрд. долара) и Алишер Усманов (4,5 млрд. долара).

От списанието обясняват, че оценката на състоянието на най-богатите руснаци е правена на база на пазарната капитализация на компаниите, които притежават (или дял от тях), на стойността на недвижимите им имоти и на финансовите им приходи от различни източници.

Общото състояние на руснаците в първата десетка по богатство почти се е удвоило за година, но още не е достигнало размера си отпреди кризата.

Състоянието на 49-ия по богатство руснак е 1 млрд. долара, а на 100-ия - 330 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още