fallback

Азиатските борси продължават да се възстановяват от загубите

С около 1% нараснаха основните борсови индекси в Китай, Хонконг и Тайван

11:14 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите в азиатския и тихоокеанския регион продължиха да се възстановяват от загубите си за втори пореден ден, след като властите в Европа заявиха, че може да помогнат на Гърция да се справи със своя бюджетен дефицит. Европейските правителства са постигнали споразумение вчера и обмислят различни варианти да подкрепят Гърция, включително и помощи на двустранна основа.

Най-добре днес се представиха акциите на добивните компании. Причина за това станаха по-добрите от очакваното финансови резултати на британско-австралийската BHP Billiton, която е най-голямата минна компания на света. Нейните акции поскъпнаха с 3,5% на борсата в Сидни, а индексът на сините чипове S&P/ASX 200 добави 0,2% до ниво от 4 513,40 пункта, предаде Bloomberg.

С лек ръст приключи и сесията в Япония, където Nikkei 225 нарасна с 0,3% до 9 964 пункта. Днес стана ясно, че новите поръчки за производство на машинно оборудване са нараснали силно с 20% на месечна база през декември. Акциите на Honda обаче поевтиняха с 1,6%, след като стана ясно, че компанията ще изтегли от пазара 437 хил. автомобила с дефектна въздушна възглавница.

Китайският борсов индекс Shanghai Composite напредна с 1,1% до 2 982,50 пункта, след като износът на страната отчете най-силния си ръст за последната година в размер на 21% на годишна база. Вносът в същото време се увеличава с рекордните 85%. На борсата в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,9% до 19 960,48 пункта, а в Тайван Taiex напредна с 1,1% до 7 441,84 пункта.

Акциите на една от най-големите китайски автомобилни компании - Geely Automobile Holdings, поскъпнаха с повече от 6% на борсата в Хонконг, след като продажбите й през януари се повишиха със 137% на годишна база до рекордните 43 877 автомобила. Китайската компания стана собственик на шведската автомобилна компания Vilvo, която ще закупи от Ford през тази година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава с 0,2% до 114,95 пункта. Борсовият измерител, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се изкачи до 17-месечен връх на 15 януари тази година. След това стойността му се понижи с 9,3% на фона на затягането на паричната политика в Китай и фискалните трудности на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още