fallback

Банкова такса „Робин Худ“ на Острова ще помага на бедните по света

Неправителствени организации призовават за таксуване на междубанковите преводи

11:14 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Въвеждането на такса „Робин Худ“ върху междубанковите преводи във Великобритания би могло да доведе до събирането на милиарди лири, които да се използват за борба с бедността по света.

Това твърдят 48 неправителствени организации на Острова, които издигат предложението за подобна такса като общо искане, предава Business Week.

Кампанията призовава правителството да въведе данък от 0,05 на сто върху финансовите преводи. Подобно предложение имаше и британският премиер Гордън Браун, но той искаше набраните средства да се използват за финансиране на спасяването на банки в страната.

„Имаме възможност, която се случва веднъж в живота, да направим така, че глобалният финансов свят да работи в интерес на обикновените хора в страната и чужбина“, заявява Барбара Стокинг, изпълнителен директор на Oxfam за Великобритания.

„Минимален данък за банките би направил значителна разлика“, смята Стокинг, чиято организация подкрепя кампанията.

Подобен вид данък е бил предложен от Нобеловия лауреат по икономика Джеймс Тобин през 1971 година.

Въвеждането на такъв данък обаче изобщо не е лесно. Според Дейвид Бълк от BGC Partners в Лондон това е „отлична идея, която обаче няма да работи“. Той посочва, че е изключително трудно да се проследяват потоците и да се облагат с подобен вид данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още