fallback

Общонационална стачка в държавния сектор парализира днес Гърция

Стачката е в знак на протест срещу обявените от правителството мерки за затягане на разходите

09:34 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

24-часова общонационална стачка в държавния сектор, свикана от Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), се очаква да парализира Гърция днес, съобщават гръцките медии.

Стачката е в знак на протест срещу обявените от правителството мерки за затягане на разходите, които целят да извадят страната от дълбоката финансова криза и да намалят огромния бюджетен дефицит, който през 2009 г. достигна 12,7 процента от БВП, много над прага от 3 на сто, определен от еврозоната.

В стачните действия ще участват държавните служители в митниците, данъчните служби, социалноосигурителните каси, общинските и областните служби, учители и преподаватели в средните и висшите учебни заведения. Държавните болници ще работят с намален персонал.

Заради участието на авиодиспечерите в стачката няма да се извърши нито един полет от и към Гърция, както и по вътрешните линии. Авиокомпаниите „Олимпик еърлайнс“ и „Еджиън еърлайнс“ съобщиха, че са принудени да отменят всички планирани полети, предаде БТА.

Въпреки стачката градският транспорт ще се движи по график, с изключение на наземната железница, свързваща столицата Атина с предградията. Служителите от жп транспорта ще спрат работа три пъти през деня за по три часа.

Синдикатът на работещите в частния сектор в Гърция - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), ще се включи в протестите с общонационална стачка на 24 февруари. От АДЕДИ обявиха, че може да се включат и в протестите на частния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още