fallback

Хенри Полсън: Ще си върнем всеки цент и то с печалба

Бившият финансов министър е приел съвет от милиардера Уорън Бъфет в разгара на финансовата криза

22:48 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият финансов министър на САЩ Хенри Полсън заяви, че американското правителство ще си върне всички средства, които наля за спасяване на банковата система, предава Bloomberg.

Като министър през 2008 Полсън инвестира средства в проблемните банки в замяна на привилегировани акции (носещи 5% дивидент) и права за закупуване на обикновени акции.

„Ще си върнем всеки цент и то с печалба”, заяви Полсън по време на публична среща с Уорън Бъфет проведена тази вечер в Омаха, Небраска. „Аз мисля, че в крайна сметка ще се изненадаме от това, което ще получим”, е добавил той.

Срещата бе по повод новата книга на Хенри Полсън „На ръба”.

„Мисля, че си прав”, отвърна милиардерът Бъфет, когато Полсън каза, че САЩ ще възстановят всичките си инвестиции, направени в разгара на финансовата криза.

В своята книга, публикувана през миналата седмица, Полсън пише, че в телефонен разговор от октомври 2008 Бъфет го е посъветвал да поиска от банките 5-6% доходност върху предоставените средства. По това време финансовото министерство е обмисляло 7-8%.

„Аз се убедих, че това е най-добрият начин да направим програмата за осигуряване на капитал по-атрактивна като в същото време защитим данъкоплатците”, пише бвишият финансов министър.

180 млрд. долара от спасителната програма на финансовото министерство на стойност 700 млрд. са вече върнати от институции като Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още