fallback

Действията на Трише засилват спекулациите, че Гърция ще бъде спасена от ЕС

Президентът на ЕЦБ прекрати визита в Австралия, за да се върне навреме за срещата на лидерите на съюза

12:18 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише е съкратил престоя си в Австралия, за да се върне навреме за срещата на лидерите на Европейския съюз в четвъртък. Този ход засили спекулациите, че се разработват програми, с които на Гърция да бъде помогнато да се справи с дълговата си криза.

Правителствените лидери на страните от ЕС ще се съберат на извънредна среща в четвъртък, когато ще бъдат обсъждани икономически въпроси, предава CNBC. Очаква се да бъдат дискутирани мерки за възстановяване на инвеститорското доверие към еврото и еврозоната, след като стана ясно, че някои от по-слабите членове на общността изпитват сериозни проблеми.

Срещата бе свикана още в началото на януари. В момента обаче Трише е на среща на централните банкери в Австралия, където се очакваше да остане в сряда и четвъртък. Вместо това той напуска страната още днес, съобщават източници от ЕЦБ.

Полетът му към Европа е толкова рано, за да е сигурно, че той ще присъства на срещата на правителствените лидери. Това подклажда спекулации на валутните пазари.

„Възможно е ЕС и ЕЦБ да се ангажират с подпомагане на Гърция“, смята анализаторът от Sumimoto Trust Bank Аяко Сера. „Фискалните проблеми, които се наблюдават в Испания и Португалия, също биха могли да се успокоят, в случай че се помогне на Гърция“, посочва той.

По принцип срещите на лидерите на ЕС се провеждат четири пъти годишно, а първата за тази година бе насрочена за началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още