fallback

Nissan излезе на печалба за тримесечието

Японският производител на автомобили повиши прогнозата си за годишната печалба

11:49 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Nissan отчете оперативна печалба от 134 млрд. йени (1,5 млрд. долара) за последното тримесечие на 2009 спрямо загуба от 99 млрд. йени година по-рано. Финансовият резултат надвиши средната прогноза на трима анализатори за печалба от 80 млрд. йени.

Нетната печалба за тримесечието на третата по-големина японска автомобилна компания е в размер на 45 млрд. йени срещу загуба от 83 млрд. година по-рано, предава Ройтерс.

Nissan последва Toyota и Honda и повиши годишните си прогнози, изтъквайки влиянието на правителствените стимули и подобрението в световната икономика.

Компанията, която е 44% собственост на френската Renault, очаква оперативна печалба от 290 млрд. йени през фискалната година, завършваща в края на март, спрямо предишната прогноза от 120 млрд. Средната прогноза на анализатори, интервюирани от Thomson Reuters, е за печалба от 210 млрд. йени.

Първоначално от Nissan предвиждаха загуба за втора поредна година, но промениха прогнозата си през ноември, след като мерките, предприети от китайското правителство, стимулираха продажбите на автомобили на бързорастящия местен пазар.

Успехът на китайския пазар е жизненоважен за компанията, смятат анализатори. „Относно Nissan надеждата ми е в Китай, чийто принос за възстановяването на автомобилната индустрия е очевиден“, е заявил Такеши Осава, старши фонд мениджър в Norinchukin Zenkyoren Asset Management.

Добрите резултати на Nissan идват на фона на проблемите в Toyota, която е изправена пред най-голямото изтегляне от пазара на дефектни коли (над 8 млн.) в своята история, и е на път да загуби репутацията си на лидер по качество в бранша.

Отчитайки проблемите на най-големия си конкурент Toyota, от Nissan обявиха, че ще се концентрират повече върху спечелване на потребителското доверие. От компанията не коментираха какъв пазарен дял очакват да спечелят от изтеглянето на автомобилите на Toyota.

Акциите на Nissan се повишиха с 8,7% за последните три месеца, изпреварвайки по ръст японският индекс Nikkei, който нарасна с 1,7% за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още