fallback

Немски пенсионери на съд заради саморазправа с инвестиционен консултант

Петима инвеститори се почувствали излъгани, отвлекли и измъчвали съветника си

10:40 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нашумелият през миналата година случай, при който петима немски пенсионери отвлякоха и измъчваха инвестиционния си консултант, влиза в съда. Обвинението срещу петимата е в отвличане и нанасяне на телесна повреда на съветника си по въпросите на инвестициите, припомня Sueddeutsche Zeitung.

През пролетта на 2009 година петимата изгубили покритието на застраховките си и се почувствали толкова засегнати и незащитени от закона, че преминали към саморазправа. В средата на юни те похитили инвестиционния си консултант, тъй като вярвали, че той е виновен за случилото се.

Петимата затворили консултанта в гаража на Роланд К., 74-годишният лидер на групата.

Похитителите обградили жертвата си и бившият строителен предприемач Роланд К. започнал да крещи и да малтретира консултанта. Това продължило до момента, когато той се съгласил да подпише споразумения с петимата за възстановяване на 3,5 млн. долара в сметките им.

В показанията на консултанта се казва, че той е бил заплашван и с оръжие.

Делото срещу петимата в граждански съд започна вчера, като обвиняеми освен Роланд К. са още 79-годишната му съпруга Зиглинде, 60-годишният Вили Д. и 64-годишната Ирис Ф. По здравословни причини делото срещу 67-годишния лекар Герхард Ф. ще започне на по-късен етап.

Наказанието, което грози групата, е затвор за минимум пет години.

Консултантът бил отвлечен от дома му в предварително приготвен голям кашон, натоварен на количка. С нея похитителите преминали през пешеходната зона, до която живеел консултанта, след което сложили кашона в багажника на автомобила на Роланд. По време на опит да избяга, на жертвата били счупени две ребра.

Консултантът бил затворен в предварително подготвен килер, а за преговорите бил изкарван в гаража.

За отвличането се разбрало, когато разрешили на консултанта да комуникира с швейцарска банка, където били парите му. Той изпратил съобщение до институцията да се свържат с полицията.

Жертвата обаче може да не се окаже толкова невинна, колкото пледира да бъде. Срещу инвестиционния консултант, който е американски гражданин на име Джеймс А., се води съдебен процес. Причината е, че много хора са подали искове срещу него с обвинения в измама при инвестиционната му дейност.

Американецът се запознал с двете семейства, които го похитили, във Флорида, където те почивали всяка година. Там той им обяснил за изгодна инвестиционна схема, в която двете семейства инвестирали общо 1,4 млн. долара. Вили Д. пък внесъл 690 хил. долара.

Всички пари обаче изчезнали и петимата потърсили възмездие. Те са сигурни, че парите са скрити в швейцарска банка и че американецът е престъпник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още