fallback

Гърция смята, че призивът за финансова помощ би изпратил най-лошия сигнал

Бюджетните неволи на Гърция заплашват да засенчат срещата на върха на лидерите на ЕС днес

09:45 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину заяви, че не би помолил за външна финансова помощ, докато правителството на страната се бори за намаляването на най-големия бюджетен дефицит в Европейския съюз.

Призивът за спасителна помощ е най-лошият възможен сигнал, който Гърция може да изпрати навън, заяви Папаконстантину в интервю през телевизия Bloomberg в Атина. Той увери, че Гърция ще се справи със своя бюджетен дефицит и че очаква приходите от данъци през януари да превишат с няколко процентни пункта прогнозите на правителството.

Досега правителството на Гърция не успя да убеди инвеститорите, че Гърция ще успее да се справи сама със своя бюджетен дефицит. Неговият размер трябва да падне под заложения от ЕС таван от 3% от брутния вътрешен продукт на страната до 2012 г.

Новината за фискалните трудности на Гърция повиши до рекордно високи нива рисковата премия по държавните ценни книжа на страната. Освен това инвеститорите изразиха опасения, че Испания и Португалия ще последват съдбата на Гърция.

Засега властите в ЕС залагат на варианта, че Гърция ще се справи със своя 12,7-процентен бюджетен дефицит сама. Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви в началото на февруари, че е уверен в способността на правителството да излезе от ситуацията, а еврокомисарят по икономическите и парични въпроси на ЕС Хоакин Алмуния заяви, че няма „план Б“ за Гърция.

Бюджетните неволи на Гърция заплашват да засенчат срещата на върха на лидерите на ЕС днес, която принуди Трише да съкрати своята визита в Австралийската централна банка с един ден. По време на срещата трябва да се положат основите на 10-годишна икономическа програма за укрепване на конкурентоспособността на европейския регион.

Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц заяви в началото на тази седмица, че Гърция е обект на спекулативни атаки и не се нуждае от спасителна помощ. Засега уверенията на Трише, че финансовото състояние на еврозоната не е повод за притеснения, обаче не дават резултат и еврото поевтинява с около 10% от началото на декември.

Днес стана ясно, че хедж фондовете и инвеститорите са открили позиции за невижданите в историята 8 млрд. долара срещу единната валута.

Според анализатори липсата на централна власт поставя Трише в ролята на европейски президент и той трябва да заеме по-отговорна и открита позиция относно фискалните проблеми на страните от ЕС и да намери начин да разреши деликатната ситуация в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още