fallback

Акциите на Русал поевтиняха с 20% след борсовия дебют в Хонконг

Намаляването на ликвидността на позицията и поевтиняването на алуминия понижиха цената на акциите през осем от последните девет сесии

16:37 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Производителят на алуминий Русал успя да привлече 2,24 млрд. долара през януари чрез своето първично публично предлагане (IPO) на борсата в Хонконг. Оттогава акциите на руската компания обаче са поевтинели с цели 20% въпреки дългоочаквания й борсов дебют, предаде Ройтерс.

Само по време на днешната сесия книжата на Русал поевтиняха с 4,5% до 8,66 хонконгски долара (1,11 щатски долара). На 22 януари Русал продаде 1,61 млрд. акции на цена от 10,80 хонконгски долара (1,40 щатски долара), което бе в средата на обявения ценови диапазон за нейното IPO.

Акциите на производителя на алуминий, който се контролира от руския милиардер Олег Дерипаска, поевтиняват по време на осем от последните девет сесии, през които те се търгуват на борсата. Според анализатори това се дължи на разочарованието на хедж фондовете, които са взели участие в IPO-то.

Те предпочитат да закрият своите позиции, дори и на цената на понесена загуба. Намаляването на ликвидността на позицията е друг негативен фактор. Днес са били търгувани едва 8,9 млн. акции на Русал, което е само 5% от акциите, прехвърлени в деня на нейния борсов дебют и едва 0,6% от броя на емитираните акции.

Русал стана първата руска компания, която стъпи на фондовата борса в Хонконг, и нейното представяне може да окаже влияние върху по-нататъшните борсови дебюти на руски компании. Засега се очертава, че руската държавна железопътна компания Российские железные дороги може да се листне на борсата в Хонконг преди края на тази година.

Поевтиняването на акциите на Русал може да се обясни и с понижението на цената на алуминия, която отстъпи с 2% до 2 020,00 долара за метричен тон на металната борса в Лондон днес. По време на предишните три сесии алуминият поевтиня с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още