fallback

Очакват 7,2% икономически ръст в Индия

Усилята на страната вече са насочени към намаляване на инфлацията

16:33 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Официални индийски източници обявиха, че икономиката на страната е отчела ръст от 7,2% 12-те месеца, които изтичат на 31 март. Това увеличава шансовете държавната подкрепа за икономиката скоро да започне да бъде изтегляна.

Правителствените мерки за подкрепа на икономиката помогнаха на страната да поддържа силен растеж на фона на спада, наблюдаван в световен мащаб. Усилията сега са насочени към охлаждане на повишаващите се цени, предава BBC. Поради тази причина има очаквания правителството да повиши основния лихвен процент по-рано от очакваното.

От септември 2008 г. досега централната банка е наляла повече от 125 млрд. долара в индийската икономика. Силният растеж на производството помага на Индия да компенсира намаляващата производителност в земеделието.

„Тези данни означават, че правителството ще трябва да обмисли прекратяване на фискалните стимули в бюджета“, каза Раджиф Кумар от базираната в Делхи ICRIER.

“Дори и да не не го направят напълно, очаквам поне да съобщят времева рамка, в която ще стане това“, добави той.

Индийската икономика се възстановява по-бързо от очакваното, като нараства със 7,9% през трите месеца до края на септември 2009 г. Преди това бе отчетен ръст от 6,7% за 12-те месеца до края на март 2009 г.

Вместо да насочат вниманието си към запазване на силния ръст, политиците все повече насочват своето внимание към инфлацията. Миналия месец индийската централна банка повиши изискуемите резерви на кредиторите в опит да удържи покачващите се цени.

Освен това бе повишена прогнозата за инфлацията до края на финансовата година, която изтича в края на март, на 8,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още