fallback

Алън Грийнспан се притеснява от евентуален борсов спад

Възстановяването на САЩ ще бъде бавно и ще е застрашено, ако пазарите тръгнат надолу, смята бившият шеф на Фед

13:19 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан обяви, че очаква бавно икономическо възстановяване за най-голямата икономика в света. Освен това той посочи, че „би бил много притеснен“, ако цените на акциите продължат да се понижават.

Задълбочаване на борсовия спад би подействало като „повече от предупредителен знак“ за това, което очаква икономиката, посочи Грийнспан в интервю за NBC. “Важно е да помним, че стойността на акциите, цените на акциите, не са просто печалби на книга. Те всъщност имат изключително дълбоко и важно влияние за икономическата активност“, заяви специалистът.

Миналата седмица бе четвъртата поредна, през която американските индекси изгубиха позиции. Това е най-дългата негативна серия за пазара от юли насам, а настоящата по нищо не личи да бъде по-обнадеждаваща. Причината за това е фактът, че инвеститорите в акции попадат под натиск от всички страни.

Безработицата в САЩ вероятно ще остане на нива между 9 и 10 на сто през настоящата година, прогнозира Грийнспан. Поради тази причина най-успешният ход на американската администрация според него би бил фокусиране върху мерките за насърчаване на пазара на труда.

Специалистът е на мнение, че на пазара на жилища вече се формира дъно, макар да се очакват голям брой просрочени ипотеки и през тази година.

„Не се съмнявам, че имаме нужда от повишаване на данъците, за да се борим с огромния дефицит“, посочва Грийнспан и уточнява, че не би могъл да препоръча подобен ход заради значителните негативни ефекти, които той би имал върху икономическия растеж и финансовите резултати на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още