fallback

Тест за устойчивостта на ралито на Wall Street през седмицата

През следващите дни излизат данните за продажбите на дребно през януари и отчетите на Walt Disney и Coca-Cola

09:51 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

През последните три седмици борсовите индекси в САЩ изгубиха близо 10% от стойността си в разгара на отчетния сезон. Търговията през тази седмица ще тества устойчивостта на ралито на Wall Street и ще покаже дали инвеститорите са готови да останат на пазара. През следващите няколко дни излизат данни за продажбите на дребно и отчетите на Walt Disney и Coca-Cola, които участват в Dow Jones IA.

Опасенията, че Гърция няма да успее да намали своя бюджетен дефицит, създадоха домино ефект и в други европейски страни. Това доведе до вълна от разпродажби на щатските, европейските и азиатските борси през миналата седмица. Инвеститорите предпочетоха долара заради притеснения, че крехкото възстановяване на световната икономика ще пострада от финансовите затруднения в Европа.

В резултат на това индексът на сините чипове Dow Jones IA се понижи под 10 хил. пункта през миналата седмица. Търговията бе волатилна, особено в петък, след като данните за безработицата в САЩ през януари показаха, че щатската икономика все още не е започнала да създава нови работни места. Безработните в най-голямата икономика наброяват 14,8 млн. души към края на януари.

Досега около 60% от компаниите в широкия щатски индекс S&P 500 са оповестили резултатите си за последното тримесечие на 2009 г., като тяхната печалба е скочила средно с 206% на годишна база, съгласно данните на Thomson Reuters. Този внушителен ръст обаче се дължи на съпоставянето с необичайно ниските им финансови резултати за последното тримесечие на 2008 година в разгара на финансовата криза.

В понеделник не се очакват важни икономически данни или корпоративни новини. Във вторник ще се публикуват запасите и продажбите на веригите за търговия на едро, както и индексът на икономическото доверие на IBD/TIPP. В сряда излизат данните за търговския дефицит на САЩ през декември, който се очаква да се свие до 35 млрд. долара спрямо дефицит от 36,4 млрд. долара през декември.

В сряда излизат и данните за петролните запаси на САЩ през изминалата седмица и тези за бюджетния дефицит на правителството през декември. С интерес се очаква и изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке пред Комисията за финансови услуги. Той ще говори за програмите на централната банка за увеличаване на ликвидността в икономиката, предаде CNN.

Важни ще бъдат и данните за продажбите на дребно през януари, които излизат в четвъртък и се очаква да покажат ръст от 0,4%. Тогава ще се публикуват и данните за новините молби за помощи при безработица в САЩ, както и тези за бизнес запасите през декември. Седмицата ще приключи с предварителната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още