fallback

Петролът се стабилизира след острия спад от миналата седмица

Котировките се вдигнаха от седемседмичното дъно след спад от близо 8 на сто в последните три сесии

08:53 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с минимален ръст, с което сложи край на рязкото си пропадане от миналата седмица. Тогава, само в рамките на три дни, черното злато изгуби 7,8 на сто от цената си заради проблемите с държавните дългове на няколко страни от еврозоната.

Подкрепа на суровината оказват и спекулациите около очакваните утре данни за запасите на едро в американската икономика. Повечето анализатори очакват ръст, тъй като отстъплението на петрола до 69,50 долара за барел в петък се приема като много добра възможност за попълване на складовете в очакване на поскъпване на суровината.

Тази сутрин на електронната платформа на борсата в Ню Йорк барел американски лек суров петрол с доставка през март се котира с повишение от 0,4 на сто до 71,46 долара. На по-ранен етап през нощта черното злато се движеше с повишение от над 1,3 на сто, като бе преминато нивото от 72 долара за барел.

В Лондон петролът от сорта брент също поскъпна значително, преди да ограничи нарастването на цената си до 0,45 на сто. Така в азиатската търговия барел брент се котира по 69,90 долара.

Срокът за търговия с мартенски фючърси върху брента изтича на 11 февруари. Търговията с априлските контракти става все по-активна, като тази сутрин те се търгуват по 70,55 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още