fallback

Бъдещето на петролната индустрия – отвъд петрола?

Големите петролни компании са принудени да преосмислят източниците на своя растеж

16:08 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

На пръв поглед изглежда, че най-големите петролни компании в света имат сериозна причина да отпразнуват добрите си финансови резултати за изминалата година. Royal Dutch Shell натрупа печалба от 9,8 млрд. долара за цялата година, а British Petroleum отчете положителен резултат от 14 млрд. долара за същия период.

Макар и внушителни, тези суми са разочароващи на фона на колосалните печалби на петролните компании от предишните години. Например Shell излезе на печалба от 31,4 млрд. долара през 2008 г., като заслуга за това имаха бързо растящите цени на петрола, които достигнаха рекордни нива от близо 150 долара за барел.

В дългосрочен план обаче успехът на петролните компании зависи от способността им да поддържат своите резерви. Ето защо много големи западни петролни компании се опитват да се разширят чрез придобивания и инвестиции по целия свят. Възможностите за това обаче стават все по-оскъдни, пише The Economist.

Петролната компания с най-голяма пазарна капитализация на света Exxon Mobil е похарчила 27,1 млрд. долара за проучване на находища и капиталови инвестиции през 2009 г. Това е с 4% повече спрямо 2008 г. За следващите пет години щатската компания очаква разходите да скочат от 25 до 30 млрд. долара годишно.

British Petroleum на свой ред ще задели огромната сума от 20 млрд. долара през тази година за инвестиции в нови проекти и сондажи, което е близо до нивото на разходите от миналата година. Но дори и тази сума може да се окаже недостатъчна, защото съществуват ограничения за това, което може да се купи с пари.

Държавните петролни компании в Близкия изток и Русия ревниво пазят петролните запаси в своя регион.

През последните години бяха открити няколко достъпни и сравнително евтини за експлоатация петролни находища. Там, където се появят подобни възможности, като например в Ирак, западните петролни гиганти се борят помежду си, и наддават големи суми на търгове, които биха им дали правото да експлоатират находището.

Но в тези територии те трябва да се съобразяват с местното правителство, което винаги поставя стриктни ограничения на техните печалби.

Именно в тези случаи конкуренцията от страна на китайските, руските и други държавни петролни компании може да бъде ожесточена. Защото тези държавни компании често са готови да платят за правото да експлоатират находището цени, които биха стреснали акционерите в големите западни петролни компании.

Ето защо все повече петролни гиганти търсят усилено нови начини за растеж.

Единият вариант е да разгърнат своята експертиза и да намерят по-евтин начин за добиването на трудно достъпния петрол, какъвто е този дълбоко в морето например. Другият вариант е да търсят ефективен начин за добив на петрол от катранените пясъци, който е сложен за извличане и много скъп за рафиниране.

Друг начин да се подсигурят е като ускорят инвестициите си в алтернативни източници на енергия. Френската петролна компания Total например вече се насочи към ядрената енергетика. Shell на свой ред обяви, че ще направи съвместно бизнес звено с бразилския производител на етанол от захарна тръстика Cosan.

Освен това Exxon и Shell инвестират в разработки за производството на биогорива от второ поколение, които са произведени от водорасли или отпадъчни материали. Тези разработки обаче могат да отнемат години, за да се развият. За разлика от тях Shell може да продава горивата на Cosan чрез своята световна дистрибуторска мрежа.

Засега обаче най-силно внимание привличат инвестициите в природен газ, като алтернатива на петрола. Около 40% от дневното производство на Shell в момента се състои от природен газ. Френската петролна компания Total и британската British Petroleum не изостават от Shell в това отношение.

Природният газ постепенно се превръща във все по-важна за производство на електроенергия и топлоенергия суровина. Делът му се очаква да нарасне с 50% до 2030 г. и големите петролни компании, които имат желание да се разширяват, разбират, че това е една от най-добрите алтернативи на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още