fallback

Щатската икономика изживява статистическо възстановяване и човешка рецесия

Въпреки силната експанзия икономиката на САЩ не успява да създаде нови работни места

10:59 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Преди седмица стана ясно, че американската икономика се е разраснала за второ поредно тримесечие, и то с най-бързото си темпо за последните шест години от 5,7% на тримесечна база. Вчерашните данни за пазара на труда в САЩ обаче показаха, че отчетеният растеж все още не в полза на 14,8-те млн. безработни в страната.

Анализаторите очакваха макар и минимално повишение в броя на лицата, които са били ангажирани в неселскостопанските отрасли на най-голямата икономика на света през януари. Вместо това обаче техният брой намаля с още 20 хил., главно заради големите съкращения в строителния сектор, пише The Economist.

Равнището на безработица в САЩ намалява от 10% за декември до 9,7% за януари, но почти 15 млн. американци остават без работа. По думите на икономическия съветник на американския президент Барак Обама – Лари Съмърс, американската икономика изживява статистическо възстановяване и човешка рецесия.

Петъчният доклад за пазара на труда в САЩ показа, че работодателите са увеличили броя на персонала на непълен работен ден. Това отразява техните предпазливи очаквания за перспективите пред икономиката. Трудовата заетост расте в здравния, образователния, производствения сектор и в сектора на услугите.

Разочарование донесе и корекцията на данните за заетостта в САЩ през предишните месеци, направена от Бюрото по трудова статистика. Ревизираните данни показха, че в рамките на 12-те месеца до март 2009 г. в щатската икономика всъщност са били закрити с 930 хил. повече места от първоначално обявеното.

Още по-тревожна изглежда картината, ако се вземе предвид, че от близо 15-те млн. безработни лица в САЩ 6,3 млн. души, или 41%, са трайно безработни. Това означава, че те са били без работа в продължение на поне 27 седмици, съгласно методологията на Бюрото по трудова статистика.

Най-тревожна обаче изглежда неспособността на растящата американска икономика да създаде нови работни места. Въпреки силната експанзия на брутния вътрешен продукт през третото и четвъртото тримесечие на 2009 г., още около 300 хил. работни места са били заличени през последните три месеца на годината.

Щатската икономика вероятно няма да успее да повтори силните темпове на растеж и през първото тримесечие на 2010 г. Това предполага, че броят на безработните ще остане висок. Повишението на първоначалната безработица през последните пет седмици също загатва за загуба на инерция на пазара на труда.

Януарските данни за пазара на труда вероятно ще увеличат натиска върху Сената да приеме предложените от Барак Обама мерки за насърчаването на заетостта в САЩ на стойност 154 млрд. долара. Централно място в тях заемат предвидените данъчни кредити за 33 млрд. долара, които ще бъдат отпуснати на фирми, които наемат нови служители, или увеличават заплатите и работното време на сегашния си персонал.

Стимулите трябва да са разработени по такъв начин, че да насърчат работодателите да разкриват нови работни места. Това на свой ред ще понижи безработицата и ще увеличи доходите на потребителите, чиито разходи ще допринесат за устойчивото възстановяване на най-голямата икономика на света тази година.

Още по темата:

Трудна задача пред икономическия растеж

Защо петъчните данни за заетостта в САЩ са толкова важни?

Ще обърне ли януари тенденцията на трудовия пазар в САЩ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още