fallback

Страните от Г-7 предпочитат да запазят икономическите стимули

Намаляването на бюджетния дефицит ще бъде основен приоритет, след като икономиката се възстанови

09:35 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите министри и управителите на централните банки на седемте най-развити държави на света предпочитат да не изтеглят на този етап мерките за стимулиране на икономиката, пише Bloomberg. Тяхното обещание идва въпреки опасенията на инвеститорите от разрастването на техните бюджетни дефицити.

Тридневната среща лидерите на страните от Г-7 започна този петък. Тя се провежда в Нунавут, Канада, на около 250 км. южно от Северния полярен кръг. Канадското правителство се надява, че изолацията на мястото ще позволи на Г-7 да се върне към корените си като арена за неформални икономически дебати.

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг заяви, че участниците във форума са единодушни, че фискалните и монетарни стимули за икономиката не бива да се изтеглят засега. По неговите думи намаляването на бюджетния дефицит ще бъде основен приоритет, след като икономиката се възстанови.

Лидерите на седемте най-развити икономики на света се опитват да оправдаят големите разходи на правителствата в момент, в който инвеститорите се опасяват все повече от големите държавни дефицити на тези страни. Причина за това станаха притесненията, че Гърция няма да успее да се справи със своя дефицит.

Немският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че ситуацията в Гърция ще бъде обсъдена, за да се намери правилното решение. Той допълни, че страните от Европа не са единствените, които имат бюджетни проблеми, и трябва да се намери начин за намаляване на дълга след стабилизиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още