fallback

Fitch вдигна перспективата пред кредитния рейтинг на Естония заради еврото

Решението се дължи на строгите мерки, които правителството предприе, за да гарантира приемане на еврото през 2011

21:40 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Естония, която се очаква да се присъедини към еврозоната през следващата година, вече има по-високата перспектива пред своя кредитен рейтинг. Решението на международната рейтингова агенция Fitch да вдигне перспективата от негативна на стабилна се дължи на строгите мерки, които правителството на Естония предприе, за да се гарантира скорошното приемане на еврото, пише Bloomberg.

Естония, заедно с другите две прибалтийски републики, претърпя най-тежък икономически спад сред 27-те страни от Европейския съюз през 2009 г. Нейното правителство обаче, начело с премиера Андрус Ансип, прибегна решително до строги мерки, за да може Естония да стане третата източноевропейска страна, след Словения и Словакия, която ще въведе еврото като средство за разплащане.

Бюджетният дефицит на Естония се понижи до 9% от брутния вътрешен продукт на страната. Това е увеличило вероятността Естония да приеме еврото още през януари 2011 г., според финансовите експерти на Fitch. Рейтингът, който агенцията дава на държавните ценни книжа на Естония, е „ВВВ +”, което е с три нива повече от рейтинга на рисковите държавни облигации, известни като “junk bonds”.

Икономиката на Естония може да се разрасне с 2% през тази година и с 5% през следващата, сочат прогнозите на финансовата група SEB AB, която е втората по големина кредитна институция в балтийския регион. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Естония възлиза на 23 млрд. долара, съгласно най-скорошните статистически данни.

Всички 10 бивши комунистически нации, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., трябва да приемат еврото, след като изпълнят изискванията за тази цел. Условията са бюджетният им дефицит да е по-малък от 3% от БВП, държавният дълг да е по-малък от 60% от БВП и инфлацията да е максимум 1,5 процентни пункта над средното равнище за трите страни с най-бавен растеж на цените.

Очакванията, че Естония е на път да се присъедини към еврозоната още през 2011 г., повишиха с 45% основния индекс на борсата в Талин – OMX Tallinn, през януари. Той приключи месеца на ниво от 585,92 пункта, което е най-високата му стойност от юли 2008 г., и стана най-печелившия индекс в света от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още