fallback

Любовта към шоколада спаси цената на какаото в кризата

Какаото поддържа статута си на незаменима стока по време на тежки времена

11:20 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на какаото е на най-ниските си нива от четири месеца, но то все още показва устойчивост по време на рецесия, доказвайки, че заслужава историческото си име „храна на боговете“.

Шоколадът, заедно с кафето, са евтини удоволствия, които остават популярни през настоящата криза, коментира Алан Накман, редактор на Agora Financial's Resource Trader Alert, цитиран от MarketWatch.

Цената на стоката се покачва постепенно от 2005 г. По време на празници, като Хелоуин, Св. Валентин и Великден, когато има по-голямо търсене, цената ускорява ръста си.

Празниците в края на годината и предстоящият 14-ти февруари отново са повишили търсенето и това помогна на фючърсите на какаото да поскъпнат с над 50% спрямо дъното си през 2008 г. Сега се търгуват за около 3 144 долара за метричен тон.

Макар че цените стигнаха най-ниското си ниво от четири месеца, те все пак остават относително стабилни. Увеличаващото се производство заради повишеното търсене е възможно да продължи да подкрепя цената, прогнозира Накман.

Търсенето на какао ще остане силно, ако средната класа продължи да расте в развиващите се страни като Индия и Китай, коментира от своя страна Крис Крафт, президент на компанията за търговия със стокови фючърси CKFutures. „Може да се каже, че какаото ще е незаменима стока през трудни икономически времена.“

Докато мокачиното на Starbucks, струващо 5 долара, може да отпадне от бюджета на потребителите, продажбите на шоколад фактически са се повишили през миналата година въпреки финансовата криза, допълва Накман.

Той очаква още 25% ръст на цената до най-малко 4 000 долара, а ако има ново влошаване на икономическата ситуация, понижението според него би спряло при нивото 2 800/2 900 долара, което играе ролята на силна подкрепа, помагайки на бичия тренд да продължи.

Според експерта единствено затваряне на месечна база под 2 900 долара би променило бичия сценарий.

В момента цената на какаото е на най-високите си нива от 1977 г., когато скочи над 5 000 долара за метричен тон, така че има значителен потенциал за движение нагоре, добавя Накман.

Друга гледна точка има Дарин Нюсъм, старши анализатор в Telvent DTN. Той изтъкна, че какаото може да е надценено на техническо ниво. Според него стоката не е добра инвестиция на сегашната си цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още