fallback

Масовото отстъпление от рискови активи разтърси и азиатските борси

Импулс за днешните разпродажби на акции станаха нарастващите тревоги за бюджетния дефицит на европейските страни

12:35 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Масовото отстъпление от рискови активи, което започна вчера на пазарите на ценни книжа в Европа и САЩ, разтърси и фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион днес. Последната сесия за тази седмица им донесе най-силната загуба в рамките на един ден от ноември 2009 г. насам.

Тогава червена вълна заля финансовите пазари по целия свят заради финансовите затруднения на най-големия дубайски държавен инвестиционен холдинг Dubai World. Неспособността му да посреща задълженията си към своите кредитори породиха опасения от криза със суверенния дълг на емирство Дубай.

По подобен начин импулс за днешните разпродажби на акции дадоха нарастващите тревоги за бюджетния дефицит на европейските страни, начело с Гърция, Испания и Португалия. Строгите мерки на гръцкото правителство за намаляване на бюджетния дефицит не успяха да успокоят инвеститорите.

Рисковите премии по държавните облигации на Гърция и Португалия скочиха рязко, а инвеститорите потърсиха щатския долар и японската йена като убежище заради несигурността, обхванала финансовите пазари. Еврото падна до осеммесечно дъно и е на път да отбележи четвърта поредна седмична загуба.

Борсовият песимизъм на инвеститорите се засили и заради неочакваното повишение на новите молби за помощи при безработица в САЩ през изминалата седмица, което е петото поред. По-късно днес ще излязат и данните за безработицата в САЩ през януари, които традиционно правят пазарите по-нестабилни.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва публични компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, губи 2,6% от стойността си днес до 114,59 пункта. Това е най-ниското му ниво и най-силният му еднодневен спад за последните два месеца, по данни на Bloomberg.

Инвеститорите предпочетоха да приберат печалбите си от предишните дни и по този начин поевтиняващите акции в състава на MSCI Asia Pacific бяха 20 пъти повече от тези, които поскъпнаха по време на днешната сесия. Щатският  индекс S&P 500 потъна още повече с 3,1% до края на вчерашната сесия в Ню Йорк.

Японският Nikkei 225 се понижи с 2,9% до 10 057 пункта въпреки подобряването на бизнес средата във втората по големина икономика на света. Днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори в Япония, който предсказва развитието на икономиката, се е повишил за десети месец през декември.

В Австралия S&P/ASX 200 загуби 2,3% до 4 514,10 пункта, въпреки че централната банка повиши своята прогноза за растежа на икономиката през тази година. Новозеландският индекс на сините чипове NZX 50 се понижи с 1,4% до 3 104,99 пункта, а в Китай Shanghai Composite изгуби 1,9% до 2 939,40 пункта.

С по 3,1% потънаха основните индекси в Хонконг и Южна Корея, а в Тайван Taiex отстъпи с 4,3% до 7,217,83 пункта и се превърна в най-губещия борсов измерител в региона през изминалата седмица. Добивните и енергийните компании бяха най-губещи заради поевтиняването на металите и петрола.

Активите на фондовете, инвестиращи в борсите на развиващите се икономики, са изгубили 1,6 млрд. долара през изминалата седмица заради обратни изкупувания. Това е най-голямата изтеглена сума за последните 24 седмици и показва, че склонността за инвестиране в рискови финансови активи в тези страни намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още