fallback

Dow Jones пропадна под 10 хил. пункта за пръв път от началото на ноември

На Wall Street бе ден за разпродажби, инвеститорите отново се страхуват за икономическите перспективи

23:06 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ претърпяха силен спад по време на сесията на Wall Street. Повод за това даде напрежението на финансовите пазари, предизвикано от перспективите за развитието на някои водещи икономики.

По време на сесията основните събития, които движеха търговията, бяха проблемите на еврозоната и новия ръст на безработицата в САЩ. Те доведоха до силно увеличаване на напрежението във финансовата система, а т.нар. „индекс на страха” на опционната борса в Чикаго скочи с над 19% По-рано днес показателят се движеше с ръст от около 17%.

Индексът на сините чипове на борсата в САЩ Dow Jones Industrial Average се смъкна с 2,6 на сто, до 10 002 пункта. В края на сесията показателят се насочи с рязко движение към считаното за ключово ниво 10 хил. пункта след загуба от над 268 пункта само днес. Нивото бе преминато и макар и за малко, индексът падна под 10 хил. пункта за пръв път от 6 ноември насам.

От всички 30 компании, попадащи в индекса, с повишение днес се движеха единствено акциите на Cisco Systems. Заради добрия отчет на дружеството и плановете за нови назначения, акциите на компанията поскъпнаха с 0,13 на сто до 23,15 долара за брой.

Широкият индекс S&P 500 падна с близо 3,1 на сто до 1 063 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite пък се понижи с 3 на сто до 2 125 пункта.

За пръв път от доста време основна роля за разпродажби на борсата в САЩ изиграха новини от Европа. На Стария континент инвеститорите все повече се опасяват от бъдещето на Португалия и Испания, като страховете се пренасят от Гърция именно към тези две държави.

Това даде силно отражение на валутните пазари и еврото отстъпи рязко. Така пък се стигна до спад в цената на петрола от над 5 на сто, а златото изгуби 4 на сто от стойността си.

Днес на борсите в Европа бяха записани силни спадове, като основните индекси отстъпиха с по над 2,5 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още