fallback

Индексът на страха с рязък скок от 17,5% заради разпродажбите

Показателят, който се счита за измерител на пазарните настроения, отбеляза най-голямото повишение за последните 2 седмици

20:28 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на пазарната волатилност, който се изготвя от борсата на опции в Чикаго, отбелязва остър ръст от 17,6 на сто днес. Така показателят регистрира най-голямото си повишение за последните две седмици.

Причина за силното повишение на индекса, който е известен сред инвеститорите като „индекс на страха”, са разпродажбите, които се наблюдават на пазарите на акции и суровини днес. За момента основните борсови индекси в САЩ падат с по над 2%, което се дължи на слаби данни за пазара на труда и проблемите на някой държави от еврозоната.

Стойността на индекса VIX днес е 25,38 пункта и ако търговията приключи на тези нива, то това би било най-голямото повишение на показателя от 22 януари насам.

Устойчиво нарастване на индекса VIX обикновено се наблюдава при натиск за продажби на акции, а показателят обикновено достига високи стойности при паника сред инвеститорите.

Индексът е изграден на база цените на опции върху широкия американски индекс S&P 500, които се използват от инвеститорите за защита на позициите им. Когато въпросните опции се радват на по-високо търсене и техните цени се увеличават, показателят по правило показва изнервеността на пазара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още