fallback

Пазарният риск сочи Португалия и Испания като следващата Гърция

Около разговоритеза спасяването на южните ни съседи се засилиха значително страховете за бюджетните дефицити в двете страни

18:43 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

От няколко седмици Гърция стряска капиталовите пазари, като фокусът на инвеститорите бе насочен изцяло върху случващото се в южните ни съседи. Всички проблеми бяха пречупени през призмата на отражението на проблемите върху единната европейска валута.

След като страната прие план за ограничаване на бюджетния си дефицит и подкрепата, оказана от президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който днес заяви, че Гърция е на път да постигне целите си, пазарите започнаха да търсят коя ще е следващата проблемна страна.

Съвсем логично, погледите попаднаха върху Португалия и Испания, които неколкократно бяха предупредени за нивата на бюджетните си дефицити от страна на рейтинговите агенции. В резултат на това борсите в двете страни отбелязаха значителни спадове, а еврото продължи да изпитва трудности.

Основният индекс на борсата в Испания падна до най-ниското си ниво от август насам, отстъпвайки с 3,6 на сто. Португалският PSI 20 пък се срина с 4,2 на сто. Еврото пък отстъпи до 1,3811 EUR/USD.

Индексът Markit-SovX-WE, който показва движението на защитата срещу държавен банкрут, или цената на т.нар. credit default swaps, на 15 страни от Европа, днес се покачи над 100 пункта за пръв път от създаването си през септември миналата година.

„Много инвеститори и хедж фондове се опасяват за възможностите на периферните страни от ЕС да рефинансират задълженията. Те влагат пари в защита от държавен банкрут”, посочва Гаван Нолан, вицепрезидент на компанията, която изготвя показателя.

Особено силно се повишиха премиите на Португалия (с 21 базисни пункта), Испания (16 базисни пункта) и Гърция (20 базисни пункта). Това се видя и на пазара на облигации, където доходността между десетгодишните правителствени облигации на Португалия и Германия скочи до цели 157 базисни пункта, което не се беше случвало от март миналата година.

Според анализатори, причина за новия пазарен трус е Португалия. „Страната разочарова с пускането на облигационна емисия”, посочва Нолан, цитиран от немското издание на FT. Вместо планираните 500 млн. евро, страната е успяла да набере едва 300 млн. евро от емисията.

Пазарите са притеснени и от политическата ситуация в Лисабон, тъй като в парламента на страната се водят остри дискусии за ограничаването на разходите. За момента обаче постигането на споразумение е доста далеч, посочват наблюдатели.

Мнозина се притесняват и от случващото се в Испания. Вчера стана ясно, че безработните в страната вече са над 4 млн. души. Въпреки това Мадрид категорично отказва да бъде сложен в една група с Гърция. Според икономическия министър страната не поставяла никакви рискове нито за еврото, нито за еврозоната.

За да бъдат убедени пазарите в това обаче, ще са необходими доста целенасочени действия по ограничаване на бюджетните разходи, се казва в материала на вестника.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още