fallback

Deutsche Bank рязко повиши очакванията си за акциите на OTP

Банката може да подобри представянето си в чужбина, като само ДСК "работи на пълния си потенциал", смятат анализатори

18:23 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Deutsche Bank, която по-рано в четвъртък публикува отчетите си за четвъртото тримесечие на 2009 г., рязко повиши очакванията си за цената на акциите на унгарската банка OTP, която у нас е собственик на Банка ДСК.

Наред с изменените оценки и за някои други банки, финансовата институция вдигна очакванията си за таргет цената по позицията на OTP с 26% до 7300 форинта, съобщи Portfolio.hu. В момента акциите на банката се търгуват при нива от около 5460 форинта.

За ОТР перспективата е смесена и докато очакваме повишени разходи през четвъртото тримесечие, виждаме причина да сме по-оптимистични тази година, коментират от Deutsche Bank. Влошаването при активите е възможно да продължи и да не бъде достигната целта за печалба от 150 млрд. форинта (около 550 млн. евро), допълват от финансовата институция.

ОТР ще публикува резултатите си за последното тримесечие на 2009 на 2 март.

ОТР се справя добре през миналата година, като поддържа солидна капиталова адекватност, подобрявайки ликвидността си. Страните, в които банката оперира (Унгария, Украйна, Русия и България) все още оставят банката предразположена към повишаване на разходите за защита от риск, както и към нисък растеж през следващите две-три години.

Според анализа обаче печалбата може да ускори растежа си, ако се нормализират разходите за защита от риск и банката се придържа към политика за цялостно понижаване на разходите.

Мнението на Deutsche Bank може да се обобщи с това, че като цяло OTP има дългосрочна перспектива за растеж, като сред евентуалните рискове пред банката се посочват хипотезата „невъзможност левът да остане прикрепен към еврото“ (конкретно за бизнеса в България) или евентуално влошаване на икономическата ситуация в Унгария.

Според Deutsche Bank OTP може да подобри представянето си в чужбина, а мнението на експертите е, че единствено ДСК работи на „пълния си потенциал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още