fallback

Отзив от Русия: България ратифицира „Набуко“, а защо бави „Южен поток“?

Според в. "Правда" проектът, който сме ратифицирали, няма да бъде рентабилен

16:53 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Българският парламент ратифицира на 3 февруари споразумението за строителството на газопровода „Набуко“, който се планира да доставя природен газ от Прикаспийския регион за Европа, заобикаляйки Русия, но българските депутати засега не бързат да ратифицират споразумението за газопровода „Южен поток“, който ще доставя газ от Русия. Това пише руският вестник „Правда“, в коментар за ратификацията вчера у нас на споразумението за „Набуко“.

Според много експерти проектът „Набуко“ има най-вече политически характер и цели да намали дела на Русия на европейския пазар на енергоносители. Освен това има съмнения дали „Набуко“ ще е рентабилен, пише изданието.

Според медията не е ясно дори откъде „Набуко“ ще си набави природен газ, коментира руската медия. Посочва се, че основните доставчици, които се предполага, че ще бъдат Азербайджан и Ирак, не биха могли изцяло да запълнят капацитета на газопровода, който е 31 млрд. куб. м годишно, и дори правителствата на тези страни още не са се ангажирали с проекта. Участниците в „Набуко“ разчитат и на доставки на газ от страни от Средна Азия, обаче понастоящем целият техен газ за продажби се изкупува от Русия, която го препродава в Европа, се казва в материала.

С ратификацията на „Набуко“ българският парламент даде съгласието си за строителството на газопровод, който в най-добрия случай ще работи с половината от капацитета си и следователно няма да е икономически изгоден, пише „Правда“.

Вестникът отбелязва в заключение, че премиерът Бойко Борисов е заявил, че „във връзка с „Южен поток“ проблеми няма“, и изданието пита риторично в тази връзка, „защо тогава българският парламент още не е ратифицирал споразумението за „Южен поток“?  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още