fallback

Рубини: На Русия й трябва тежка криза, за да реформира икономиката си

Специалистът подкрепя мнението, че страната не трябва да бъде разглеждана по еднакъв начин с Китай, Индия и Бразилия

14:18 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Русия трябва да претърпи остра икономическа криза, за да може икономиката на страната да претърпи качествена промяна, която да промени начина на развитие в дългосрочен план, смята американският икономист Нуриел Рубини. За целта тя имала нужда от остър спад в цената на петрола или повторение на финансовата криза, посочва той.

Мнозина анализатори нареждат Русия сред най-добре представящите се развиващи се страни и дори бе включена в група с Индия, Китай и Бразилия. Четирите страни формираха т.нар. БРИК, като на тях се гледа с изключително големи надежди за просперитет в бъдещето.

Русия обаче все повече изостава от другите страни, а икономическият спад от 8 на сто през последната година кара все повече анализатори да гледат на нея с песимизъм. Острият спад през 2009 година бе предизвикан от силно свиване на приходите от износ, като основна причина за това бе поевтиняването на петрола, пише CNBC.

Сега страната е на път да се стабилизира, но в дългосрочен план би изпитвала същите проблеми, каквито е имала и досега, посочва Рубини.

„Последната година бе катастрофа, колапс на икономическата активност, рецесия. Сега започва възстановяване, това е добра новина. Основният проблем на Русия обаче остава и това е дългосрочното развитие”, смята Рубини.

Брутният вътрешен продукт на Русия през 2008 година се равняваше на 1,7 трлн. долара, а през 2009 година оценките показват, че показателят се е свил до 1,2 трлн. долара. Като основни причини се посочват ефектите от кризата и поевтиняването на рублата.

В същото време икономиката на Китай отбеляза ръст от 9 на сто през 2009 година.

Според анализаторите и критиците на Русия тази нестабилност се дължи на прекалено голямата зависимост на страната от износа на петрол и газ и слабото развитие на производство, технология и инфраструктура.

„Смятам, че това е политически проблем, има скрити интереси, които извличат значителни ползи от корупция или по друг начин от големите приходи от газ и петрол”, казва Рубини. „Това няма да се промени преди да има нов шок или криза, срив в цените на петрола или политическа промяна, която да доведе до радикална промяна на основния икономически режим”, предупреждава той.

Докато цената на петрола обаче е относително висока, ситуацията изглежда такава, че сякаш няма мотивация за промяна, поне в обозримо бъдеще. Сега управляващите политици пък не били достатъчно силни, за да инициират реформи, категоричен е американският икономист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още