fallback

Италия конфискува активи за 73 млн. евро на Bank of America и Dexia

Двете банки са обект на разследване по подозрение в измама с деривативни инструменти

20:58 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Италианската финансова полиция конфискува активи за 73,3 млн. евро на Bank of America Corp. и подразделение на Dexia SA в рамките на разследване за измама с деривативни инструменти в региона Апулия, предаде Bloomberg.

Освен това полицията е поставила под запор други 30 млн. евро, които общината на Бари е щяла да вложи във фонд, управляван от банките, на 6 февруари, се посочва в мейл от прокуратурата в града. От прокуратурата са поискали също така на Bank of America да бъде забранено да извършва бизнес дейности с италиански общини за две години. Изслушване по случая е определено за следващия месец.

Според твърденията на прокуратурата при уговарянето на суапови сделки и създаването на фонд, който да инвестира средствата, които регионът заделя, с цел изплащане на облигации на стойност 870 млн. евро с матуритет през 2023 г., двете банки са заблудили регионалните власти по отношение на икономическата изгода от предложения пакет инвестиционни инструменти.

Двете банки са променили суаповите сделки с своя полза, така че да скрият таксите им, твърдят от прокуратурата.

Така Апулия става една от над 500-те италиански общини, които са изправени пред загуби на обща стойност близо 1 млрд. евро от деривативни инструменти, по данни на Италианската централна банка. В Милано прокуратурата конфискува активи от четири банки, сред които JPMorgan Chase и UBS, и ги обвини в измама. Делата по случая започват този месец в Милано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 03.02.10 г.
fallback
Още от Свят виж още