fallback

Гърция представи строга програма за намаляване на дефицита

Според един от архитектите на еврото оказването на финансова помощ на Гърция може да дестабилизира валутата

09:36 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви строги мерки, насочени към овладяване на застрашително увеличаващия се държавен дефицит на страната. Той обяви, че замразяването на заплатите в публичния сектор и увеличението на митата върху горивата е от съществено значение, защото икономическата криза се е отразила много неблагоприятно върху Гърция, пише BBC.

Той заяви, че Европейският съюз оказва силен натиск върху Гърция да ограничи своя бюджетен дефицит, който е четири пъти по-висок от заложения таван от 3% от брутния вътрешен продукт на страната. По-късно днес ще се състои среща на Европейската комисия, която ще обяви своята оценка за начертаните от гръцкото правителство мерки за борба с фискалните трудности.

Вчера един от главните архитекти на еврото предупреди, че спасяването на Гърция чрез каквато и да е било финансова помощ може да доведе до дестабилизиране на валутата. Немският икономист Отмар Исинг заяви пред BBC, че след години поднасяне на преиначена статистика и нарушаване на правилата на еврозоната, Гърция трябва да реформира сама своята икономика.

Реформите ще бъдат тежки и трудни без помощта на Брюксел, но ако не ги предприеме, Гърция никога няма да преодолее трудностите, допълни той. Според гръцкото правителство обаче страната е жертва на спекулативни атаки, които й отреждат ролята на слабото място в еврозоната. Премиерът Папандреу все пак призна, че за излизане от безпрецедентната криза са нужни строги мерки.

За тази цел заплатите и разходите в публичния сектор ще бъдат намалени с 10%, пенсионната възраст ще се повиши, а цените на горивата ще бъдат вдигнати. Той също обеща, че лицата и фирмите, които укриват данъци, ще бъдат строго разследвани. Замислените от Гърция мерки са рисковани от гледна точна на Европейския съюз, но все пак се оценяват като постижими.

Ситуацията в страната се усложнява от протестите на гръцките фермери, които блокираха основните пътни артерии тази година в опит да получат финансова помощ от правителството, което досега отказва. Европейският съюз вероятно ще предложи своята финансова подкрепа на техните искания, но при условие, че Гърция приеме строг външен контрол на своите разходи.

Според председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу дефицит с размерите на този в Гърция трябва да се коригира решително. Той възлиза на около 300 млрд. евро, като правителството планира да намали размера му до 9,1% от брутния вътрешен продукт през тази година спрямо 12,7% за предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още