fallback

Изтеглянето на автомобили може да струва 2 млрд. долара на Toyota

Японската компания очаква негативния резултат заради пропуснато производство и понижени продажби

08:53 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Японският автомобилостроител Toyota, която през последната седмица започна изтеглянето на милиони автомобили от употреба заради проблеми с педалите за подаване на газ, обяви, че операцията може да донесе загуби в размер на 2 млрд. долара.

Според компанията може да се стигне до пренасяне на масираните тестове от Европа и САЩ към Близкия Изток, Латинска Америка и Африка. Причината за това е, че в тези региони за продадени 180 хил. от потенциално засегнатите коли, предава ВВС.

За момента са набелязани осем модела, които крият в себе си потенциален риск, но от компанията твърдо завяват, че проблемните автомобили всъщност са доста малко.

Проблемът, който предизвика изтеглянето на до 1,8 млн. автомобила от Европа и 2,3 млн. коли от САЩ, се крие в педала на газта. Поради производствен дефект съществувало възможност педалът да блокира и скоростта на автомобила да стане неуправляема.

Отделно от това в САЩ бяха изтеглени още 5 млн. коли, при които съществувал риск педалът на газта да попадне под стелката на водача и да затрудни управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още