fallback

ОИРС: Китай може да си позволи фискален дефицит и по-скъп юан

Според икономическата организация китайското правителство може да си позволи да харчи на свобода

11:33 | 02.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Китай, който е най-бързо развиващата се икономика в света, може да си позволи да поддържа фискален дефицит и да остави курса на китайския юан да се повиши. Към това призова Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която смята, че по този начин Китай ще балансира своята икономика към вътрешно потребление и ще запази впечатляващия ръст от последните години, предаде Ройтерс.

В своя последен доклад, посветен на Китай, ОИСР повтаря прогнозата си от ноември за икономически ръст на станата от 10,2% през тази година. Брутният вътрешен продукт на Китай се разрасна с 8,7% през 2009 г., което надмина заложената от правителството цел за икономически ръст от 8%. Икономиката на Китай трябва да расте с това темпо, за да може да осигурява заетост на многобройното население.

Докладът на ОИСР подчертава големите предизвикателства пред Китай, включително застаряването на населението, неравенството в доходите, неефективната система за социално осигуряване, трудностите на малките компании да получат достъп до финансиране, както и липсата на стимули за инвестиции в иновации заради слабата законова защита на правата на интелектуална собственост в страната.

Ричард Хърд, който е основен автор на проучването на ОИРС, акцентира и върху необходимостта да се повиши производителността в Китай, което ще увеличи стандарта на живот в страната.

Въпреки оптимистичната си прогноза за 2010 г., която се припокрива с тази на Международния валутен фонд (МВФ), анализаторите на ОИСР не смятат, че икономиката на Китай е застрашена от прегряване в краткосрочен план заради свободния капацитет. Те препоръчват правителството на Китай да продължи да увеличава своите разходи и да не се връща към консервативната си политика отпреди 2007 г.

Дотогава азиатската страна поддържаше бюджетен излишък на стойност от над 5% от брутния вътрешен продукт. Разходите на Пекин трябва да се насочат главно към сектора на образованието, социалните грижи, здравната система и пенсионната система. По този начин ще се увеличи продуктивността и ще се ограничи неравномерното разпределение на доходите между населението на страната

ОИСР съветва Китай да премине към свободен курс на китайския юан, вместо досегашния фиксиран курс към щатския долар. За тази цел ОИСР предлага страната първо да върже юана към кошница от валути. Следващата стъпка ще бъде либерализирането на изходящите капиталови потоци и да не се ограничават чуждестранните инвестиции в китайските пазари на облигации и ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още