fallback

Спадовете на азиатските борси продължават и в началото на февруари

Най-много днес отстъпиха борсовите индекси в Китай и Тайван

12:02 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Януари донесе значителни понижения на основните индекси в азиатския и тихоокеанския регион, които се движат надолу и по време на първата сесия от новия месец. Най-много отстъпват борсовите индекси в Китай въпреки новината, че производственият сектор на страната се е разраснал с рекордно темпо през януари.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски държави, Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,3% до 116,44 пункта. Очакванията за скорошно затягане на паричната политика и новините около банковата реформа в САЩ и фискалните затруднения на Гърция продължават да хвърлят сянка върху финансовите пазари през последните седмици.

В резултат на това акциите на банките и кредитните компании в Азия пострадаха значително от началото на тази година. Към тях се присъединиха добивните и енергийните компании заради поевтиняването на петрола и суровините.

На борсата в Шанхай широкият индекс Shanghai Composite потъна с 1,6% до 2 941,36 пункта. Данните от днес показаха, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор на Китай е нараснал силно през януари заради увеличаването на износа и на цените на ниво производител, предаде Bloomberg.

Днешната волатилна сесия донесе минимален ръст на индекса на сините чипове в Япония Nikkei 225 от 0,1% до 10 205 пункта. Nikkei 225 заличи повишенията си от ранните часове на сесията въпреки добрите финансови резултати на втората по големина банка в Япония Mizuho Financial, която отчете печалба от 126,28 млрд. йени за деветте месеца до декември.

В Хонконг обаче Hang Seng нарасна с 0,6% до 20 243,75 пункта заради доброто представяне на банките и компаниите от сектора на недвижимите имоти. Именно техните акции поевтиняха най-силно последните седмици заради опасенията от прекомерното надуване на цените на жилищата и финансовите активи в Хонконг.

На положителна територия завърши и сесията в Южна Корея, където Kospi се повиши с 0,3% до 1 606,44 пункта. Днес стана ясно, че износът на Южна Корея, която е четвъртата по големина икономика в Азия, е нараснал с най-бързото си темпо за последните повече от 20 години. Стойността му се е повишила с цели 47,1% на годишна база през декември до 31,1 млрд. долара.

Първата февруарска сесия обаче донесе силен спад на борсата в Тайван , където Taiex се понижи с 1,5% до 7 524,67 пункта, което е най-ниското му ниво на затваряне за последните два месеца. Технологичният сектор поведе разпродажбите на борсата в Тайпей.

В Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 1% до 4 524,10 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,4% до 3 150,97 пункта. Днес стана ясно, че цените на жилищата в Австралия са нараснали с 5,2% за трите месеца до декември спрямо предишното тримесечие. Това е най-силното темпо на растеж за последните повече от шест години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още