fallback

МВФ прави „зелен“ фонд за 100 млрд. долара

От обясненията досега става ясно, че от парите ще се възползват както развиващи се, така и развити страни

11:01 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) работи по създаването на „зелен“ фонд, чийто размер може да достигне 100 млрд. долара. Целта е с парите да бъдат подпомагани страни, „изправени пред предизвикателството на климатичните промени“, съобщават от финансовата институция.

„МВФ работи (...) по „зелен“ фонд за няколко милиарда долара, които може да достигнат до 100 милиарда годишно след няколко години, за предоставяне на огромните необходими суми за страните за справяне с климатичните промени“, обяснят от фонда, цитирани от АФП.

Считайки за важно да покаже „креативност“ по тези, превърнали се в ключови, въпроси, директорът на фонда Доминик Строс-Кан е представил проекта в събота по време на сесия от Световния икономически форум в Давос.

По думите му не само страните с развиващи се икономики не разполагат със средства, за да се борят срещу климатичното затопляне. Възможностите на развитите държави също са ограничени от бюджетни проблеми, породени от кризата, смята Строс-Кан.

„Не мога да повярвам, че няма решение за този огромен проблем“, е подчертал той, припомняйки, че „новият модел на икономически растеж трябва да се основава на ниски количества емисии парникови газове.

От МВФ уточняват, че предстоят обсъждания с централни банки и финансови министри по света относно осъществимостта на подобен проект.

Един от вариантите е да се прибегне до разпределение на допълнителни специални права на тираж (СПТ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още