fallback

Производственият сектор на Китай се разраства с рекордно темпо

Увеличението на износа и на цените на ниво производител повишава индекса на бизнес активността във фабричния сектор

10:51 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Производственият сектор на Китай, който е най-бързо развиващата се икономика на света, е продължил да расте с бързи темпове и в началото на новата година. 

Индексът на бизнес активността във фабричния сектор на страната нараства до нова, рекордно висока стойност през януари заради увеличението на износа и на цените на ниво производител. Това показаха данните на най-голямата европейска банка HSBC Holdings и пазарния институт Markit Economics.

Техният индекс на икономическата активност във фабричния сектор на Китай се повиши до 57,4 пункта за януари спрямо 56,1 пункта за декември. Китайската федерация по логистика и покупки изчислява свой собствен индекс за активността в производствения сектор, който на свой ред се повиши до 55,8 пункта през януари спрямо 56,6 за декември.

Техният индекс се базира на отговорите от въпросници, които са изпратени до мениджърите, отговарящи за покупките, в над 700 големи китайски компании, повечето от които са държавни дружества. Проучването на HSBC от своя страна е насочено предимно към средните и малки предприятия, които са експортно ориентирани, предаде Bloomberg.

Китайската икономика ускори темпото на своя растеж до 10,7% на годишна база през последните три месеца на 2009 г. За това помогнаха мерките на правителството за насърчаване на разходите на бизнеса и домакинствата за 4 трлн. китайски юана (586 млрд. долара), както и рекордната стойност на заемите, отпуснати от банките в страната.

Поредицата от икономически данни за азиатските страни днес показа още, че износът на Южна Корея е нараснал с най-бързото си темпо за последните повече от 20 години, а инфлацията в Индонезия, Тайланд и Южна Корея се ускорява през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още