fallback

Ще обърне ли януари тенденцията на трудовия пазар в САЩ?

Инвеститорите прогнозират, че през януари щатската икономика е създала нови работни места за първи път за последните две години

10:36 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

В края на тази седмица Wall Street очаква ключовите данни за заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика, които ще покажат какво е състоянието на пазара на труда в страната и с какви темпове страната действително се възстановява от най-тежката си рецесия за последните няколко десетилетия.

Според пазарните анализатори през януари щатската икономика, която е най-голямата в света, е създала 13 хил. нови работни места. В случай че прогнозите се окажат верни, януари ще бъде първият месец за последните повече от две години, през който в страната са били създадени нови работни места.

Щатската икономика започна да закрива работни места през декември 2007 г., когато в страната се разрази ипотечна криза, която постепенно прерасна в икономическа и доведе до съкращаването на над 7 млн. души. Равнището на безработица нарасна двойно и достигна 10,2% през октомври миналата година. След това безработицата отстъпи леко до 10% и се очаква да остане на това ниво и през януари.

Поредицата от важни икономически данни тази седмица, в комбинация с финансовите отчети на редица големи компании за последните три месеца на 2009 г., може да донесе волатилност на индексите на Wall Street през тази седмица. Най-важни ще бъдат петъчните данни за безработицата в неселскостопанските отрасли, редом с тримесечните отчети на Exxon Mobil, Pfizer и Cisco Systems.

В края на миналата седмица стана ясно, че през последното тримесечие на 2009 г. икономиката на САЩ е нараснала с най-бързото си темпо от 2003 г. насам. Финансовите резултати на редица ключови за икономиката компании, като Intel, Apple, Microsoft и Ford Motor, бяха по-добри от очакваното, но това не успя да спре разпродажбите във финансовия, добивния и технологичния сектор.

Януари започна добре за щатските индекси, които покориха нови 15-месечни върхове, но в крайна сметка завършиха месеца с 4-5% под нивата си от края на декември 2009 г. Причина за това дадоха новините за ограничаване на банковото кредитиране в Китай, затягането на паричната политика в Китай и Индия, както и планираната реформа за ограничаване на дейността на банковия сектор в САЩ.

В понеделник ще излязат данните за личните приходи и разходи на домакинствата в САЩ през декември, както и индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната за януари. Тогава излизат и данните за разходите на компаниите в строителния сектор за декември.

На следващия ден се очакват данните за планираните продажби на жилища в САЩ през декември, както и за продажбите на моторни превозни средства през януари. Те ще бъдат последвани в сряда от данните за планираните от големите компании съкращения и заетостта в частния сектор на икономиката. Според икономистите през януари в частния сектор на САЩ са били закрити 40 хил. работни места.

Освен това в сряда излизат индекса на бизнес активността в сектора на услугите за януари и седмичните данни за запасите от суров петрол на САЩ. В четвъртък се очаква новия брой на молбите за помощи при безработица, както и данните продажбите на дребно в САЩ през януари. Седмицата ще завърши с безработицата в неселскостопанските отрасли на икономиката и с данните за потребителските кредити в САЩ през януари.

Още по темата:

Трудна задача пред икономическия растеж

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 01.02.10 г.
fallback
Още от Свят виж още