fallback

САЩ не са постигнали целите си при спасяването на банките

Рисковете остават, а инвеститорите са по-уверени отвсякога, че държавата ще се намеси при нужда, смятат регулаторите

09:35 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Програмите на американското правителство за спасяване на икономиката и банковата система не са постигнали заложените цели и не са допринесли за избягването на подобни кризи занапред. Такова е мнението на един от основните надзорници по програмите Нийл Барофски.

Макар някои аспекти на финансовата система „да са по-стабилни“, основните цели на спасяването на банките „просто не са били постигнати“, посочва Барофски. Най-основното е това, че банките са все така твърде големи, за да бъдат оставени да фалират, а същевременно не са започнали да кредитират, смята специалистът, цитиран от ВВС.

Въпреки че на програма TARP, която бе на стойност 700 млрд. долара и благодарение на която според мнозина са предотвратени множество банкови фалити, се гледаше с големи надежди, тя не е направила нищо за предотвратяване на бъдещи кризи.

Голям проблем е и това, че инвеститорите са по-убедени от когато и да било, че правителството на САЩ ще се намеси и ще спаси големите банки в случай на изостряне на проблемите. Това пък продължава да води до натрупване на риск в системата.

„Дори TARP да е спасила финансовата система от пропадане в пропастта през 2008 година, липсата на съществена реформа означава, че ние продължаваме да караме по същия труден криволичещ път, само че този път го правим с по-бърза кола“, категоричен е Барофски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още