fallback

САЩ се насочва към нов рекорд: $1,6 трлн. бюджетен дефицит

Анонимни източници разкриха новината часове преди Барак Обама да представи проектобюджета

08:54 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Белият дом се готви за бюджетен дефицит от 1,6 трлн. долара през фискалната 2010 година, разкриват анонимни източници, цитирани от Ройтерс. Това означава, че ще бъде поставен нов рекорд за периода от Втората световна война насам.

Досегашният план беше за отрицателно салдо от 1,35 трлн. долара, но допълнителните разходи и свиващите се приходи променят ситуацията.

В случай, че информацията е вярна, то това би поставило нови тежки изпитания пред Барак Обама. Самият той не заема категорична позиция по въпроса, като настоява за строга фискална дисциплина, но същевременно с това иска мерки за стимулиране на икономиката в средносрочен план.

Очаква се тази сутрин американско време Обама да представи бюджетен план, в който според източниците на Ройтерс е предвидено постепенно свиване на бюджетния дефицит до 700 млрд. долара през 2013 година. След това обаче щяло да последва ново увеличение на отрицателното салдо до 1 трлн. долара към края на десетилетието.

Днес се очаква Обама да представи и план за разходите през фискалната 2011 година, която ще започне на 1 октомври. Предвижда се, че президентът ще предложи замразяване на програми за разходи на стойност 20 млрд. долара през следващата и общо 250 млрд. долара през следващите десет години.

Въпреки тези намерения обаче едва ли администрацията ще успее в обозримо бъдеще да свие бюджетния дефицит до 3 на сто, колкото се смята от икономистите за устойчиво. Прогнозите са, че дори при бързо възстановяване на икономиката отрицателното салдо ще остане около 4,5 на сто от БВП през следващото десетилетие.

Това все пак е доста по-добре от 9,9 на сто, които бяха отчетени за миналата година и над 10 на сто, които се очакват за тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още