fallback

Цената на петрола надолу за пети пореден ден

Спадът на търсенето на суровината в ключови икономики води до разпродажби от страна на инвеститорите

08:33 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новият месец започва с ново отстъпление в цената на петрола. Така котировките на черното злато са оцветени в червено вече пети пореден ден. През януари пък суровината отчете спад от 8,2 на сто, което е първи месечен спад от юли 2009 и най-голямо понижение от декември 2008 година досега.

Повод за разпродажбите дават данните за спад на търсенето на суровината в някои от ключовите икономики. В САЩ например запасите от бензин се увеличават през последните седмици, което е ясен сигнал за намаляло търсене сред бизнеса и населението.

Днес пък стана ясно, че през януари Южна Корея е намалила вноса си на петрол с цели 20 на сто, а рафинериите в страната задържат производството си на ниски нива. Южна Корея е четвърти по големина вносител на петрол в Азия и тези данни действат обезпокоително на мнозина, коментират анализатори пред Bloomberg.

Новата седмица стартира с отстъпление в цената на американския лек суров петрол от 0,6 на сто до 72,49 долара за барел. Така цената на петрола падна под нивото си от петък, когато бе отчетено най-ниското й ниво от 21 декември насам.

В същото време доларът продължава да поскъпва спрямо еврото и вече е на най-високото си ниво за последните седем месеца. Тази сутрин едно евро се разменя за 1,3853 долара.

На борсата в Лондон седмицата стартира с поевтиняване от 0,5 на сто на петрола от сорта брент. Така цената на суровината е 71,13 долара за барел, след като в петък бе ударено най-ниското ниво от 12 октомври насам – 71,46 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още